Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot valokuvista

Jos valokuvia julkaisee esim. facebook, twitter tms. sosiaalisissa medioissa, niin kuvista kannattaa poistaa ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot. Esim. kännykällä otetuista valokuvista löytyy hyvin usein tarkat koordinaatit siitä, missä kuva on otettu. Joskus nämä halutaan säilyttää, mutta usein nämä on hyvä tietoturva ja yksityisyys syistä poistaa.

Valitse kuva/kuvat, joista haluat poistaa tiedot ja klikkaa hiiren kakkospainiketta, jonka jälkeen aukeavasta valikosta valitse “Ominaisuudet”.
kuva1 218x300 Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot valokuvista

Nyt auenneesta “Ominaisuudet”-ikkunasta valitse välilehti “Tiedot”, josta näet, mitä tietoja kyseinen valokuva sisältää.
kuva3 217x300 Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot valokuvista

Nyt, kun haluamme poistaa henkilökohtaisia tietoja sisältävät asiat kuvasta, niin valitse ikkunan alalaidasta “Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot”.

Seuraavaksi Windows kysyy “Ominaisuuksien poistaminen” -ikkunassa:

  • – “Luo kopio, josta on poistettu kaikki mahdolliset ominaisuudet”
  • – “Poista seuraavat ominaisuudet tästä tiedostosta:”

kuva5 265x300 Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot valokuvista

Itse suosittelen käyttämään ensimmäistä vaihtoehtoa eli “Luo kopio, josta on poistettu kaikki mahdolliset ominaisuudet”, jotta alkuperäinen kuva pysyy muuttumattomana. Jos haluat poistaa vain osan tiedoista, niin voit valita “Poista seuraavat ominaisuudet tästä tiedostosta”, mutta tälle on harvoin tarvetta.

Tämän jälkeen samaan hakemistoon, jossa alkuperäinen kuva sijaitsi pitäisi ilmestyä muuten saman niminen tiedosto, mutta tässä kopiossa nimen perässä on sana “kopio”.
kuva10 Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot valokuvista
Tämä kuva on se, josta henkilökohtaiset tiedot yms. ominaisuudet on poistettu eli käytä tätä valokuvaa sosiaalisessa mediassa ja internetissä muutenkin.

Tässä vielä pikaisesti vertailu ennen ja jälkeen tietojen poiston. Viimeisestä kuvasta kannattaa erityisesti huomioida kuvauspaikan koordinaattien häviäminen:
kuva7 300x214 Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot valokuvista
kuva9 300x215 Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot valokuvista

Tämä henkilökohtaisten tietojen poistaminen on nopea ja helppoa tehdä, joten suosittelen tekemään tämän kaikille kuville, mitä esim. sosiaalisessa mediassa (facebook, twitter yms.) tai muuten julkaiset tai jaat valokuviasi ellet erityisesti tiedä olevan tarvetta säästää kuvan EXIF tms. tietoja. Monesti ihmiset ottavat valokuvia kännykällä kodistaan, kesämökiltään tms. ja julkaisevat kuvat suoraan internetissä tietämättä lainkaan, että kuvan mukana kulkee myös kuvan ottopaikan koordinaatit yms. tietoja.