Päivittäinen tietoturva ja yksityisyys Internetissä

Nyt varsinkin, kun ihmiset joutuvat olemaan kotona ja käyttämään paljon tietokoneita ja internettiä on yksityisyys ja tietoturvallisuus todella tärkeitä asioita, jotka tulisi ottaa jokaisen meistä huomioon.

Me DataPhotolla emme usko normaalien käyttäjien haluavan lukea pitkiä tekstejä höystettynä hienoilla teknisillä termeillä yms, joten pyrimme käymään suoraan asiaan.

Suojattu ja tietoturvallinen VPN-yhteys

VPN-yhteys on myös ehdoton, jos käytät Internet-yhteyttä julkisia verkkoa käyttäen tai VPN-yhteyden käyttämisestä ei ole haittaa muutoinkaan, jos käytät Internettiä kotiverkkosi ulkopuolella.
VPN-yhteydeksi suosittelemme esim. NordVPN:n yhteyttä, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy.

Tietoturvalliset ja yksityisyyttä kunnioittava pikaviestimet

Jos haluat käyttää tietoturvallista pikaviestintää, niin unohda WhatsApp ja Facebookin Messenger ja siirry käyttämään Signal pikaviestintää, joka löytyy niin Android kuin Applen alustoille.
Valitettavasti tätä ohjelmaa liian harva vielä käyttää, mutta toivomme, että sitä mukaa, kun ihmisiä alkaa tietoturva ja yksityisyys kiinnostamaan tämänkin pikaviestimen käyttö yleistyy.

Turvallinen sähköpostin käyttö

Myös sähköpostissa kannattaa luopua gmail:n käytöstä, jos tietoturva ja yksityisyys ovat sinulle tärkeitä asioita. Suosittelemme käyttämään esim. Internet-operaattorisi omaa sähköpostipalvelua sekä tämän lisäksi
esim. iki.fi:n sähköpostin uudelleenohjaus -palvelua, jolloin sähköpostisi on aina iki.fi -loppuinen, mutta tulevat sähköpostisi ohjataan haluamaasi sähköpostiin. Näin vältyt tarpeesta muuttaa sähköpostiosoitettasi käyntikortteihin, palveluihin, allekirjoituksiin yms. ja ihmiset saavat sinut aina samasta sähköpostiosoitteesta kiinni.

Turvalliset pilvipalvelut

Pilvipalveluissa monet käyttävät esim. Googlen pilveä tai Microsoftin pilveä, mutta tässäkin tapauksessa kannattaa tarkita esim. Dropbox:n tarjoamaa pilvipalvelua tiedostoille. Dropboxille löytyy myös asiakasohjelmat, niin Windows, Linux, Apple kuin myös mobiililla puolella niin Androidille kuin Applellekin.

Turvalliset ja yksityisesti Internetissä

Internet-selaimena on myös mahdollista käyttää esim. Firefox -selainta, jos ei halua käyttää Googlen Chrome -selainta.
Hakukoneena kannattaa harkita myös DuckDuckGo:n käyttämistä Googlen hakukoneen sijasta.

Monet meistä saattavat käyttää Googlen Chrome -selainta, Googlen Gmailia, tehdä internethakunsa Googlella ja saattapa joku vielä käyttää Googlen pilveä, johon synkronisoit niin osoitekirjasi kuin valokuvasi ja ehkä jopa Googlen käyttöjärjestelmällä varustettua Android-puhelinta.
Tässä vaiheessa viimeistään moni tajuaa, kuinka paljon Google meistä oikeasti tietää ja miksi kannattaa harkita vaihtoehtoja.

Tietoturvaan ja yksityiseen liittyy monta muutakin asiaa, joista tulemme jatkossakin kertomaan DataPhoton sivuilla.